En klok man…

Jag fick för en tid sedan ett tips om en klok och intressant man som heter Tomas Sjödin. Tomas är författare och pastor och har skrivit både böcker och krönikor som väcker många tankar hos mig som läsare. I hans bokDet händer när du vilar”, tar han upp många träffsäkra exempel på hur viktigt det är med just vila. Han går till och med så långt att han säger att det är när vi tar paus som saker börjar lösa sig själva. Man kommer på ordet som saknas i korsordet eller får en ny idé som man kan ta med sig till jobbet. Idag tar vi oss sällan tid att stanna upp och reflektera över vad som sker och det sista vi tar oss tid till är just vila. Det har till och med gått så långt att många idag ser vila som något fult och som något som bara latmaskar ägnar sig åt. De få gånger vi faktiskt tar oss tid till vila, är EFTER ansträngande aktiviteter. Att ägna söndagen åt att vila upp sig INFÖR en ny jobbvecka är något som mer eller mindre glömts bort. Vad är då vila? Betyder det att man inte ska göra någonting? Fel. Den vila som vi behöver är den kravlösa tiden utan en massa måsten och borden. En paus från alla vardagsbestyr och ett tillfälle där man kan samla nya krafter. Om NU=där jag vill vara, infinner sig en känsla av lycka.

Man behöver inte gå så många generationer bakåt i tiden för att hitta spår av att man tog vilan på större allvar. Affärer höll stängt. Man kunde vila på sofflocket efter maten. Det fanns tomma luckor i kalendern. Det fanns framför allt möjligheter till spontanitet på ett annat sätt. Idag är vi överhopade med jobb, träning, renovering, möten, aktiviteter för barnen och mycket annat. Helger är för många uppbokade en lång tid framöver. Tyvärr så får detta många negativa konsekvenser. Jag tänker tillbaka på dödsbädden. När vi ligger där ångrar vi att vi inte på ett bättre sätt höll kontakt med våra vänner. Kan vi på något sätt förebygga detta nu när vi vet? Idag är många av oss så stressade att vi knappt hinner ringa till våra vänner, än mindre träffas. Spontanbesök känns som en utopi. Många av oss har också skapat en livsstil som är så kostsam att vi behöver arbeta en allt större del av dygnet för att få råd till de materiella saker som vi vant oss vid. Det kan vara den där sommarstugan (som vi inte hinner åka till) eller den där verandan (som vi inte hinner sitta på) eller resan till Thailand (där vi ska ta igen all ledig tid som vi inte unnat oss tidigare under året). Har vi glömt bort hur man gör när man vilar eller är vi rädda för vilans största fiender, oro och rastlöshet?

Idag är vi ständigt uppkopplade och tar oss alltför sällan tid till avkoppling.  Det tycks vara svårt att ge sig själv tillåtelsen att vila. Man uppmanar andra men glömmer bort sig själv. Sjödin menar att det kanske finns en poäng med det. Att vila är något man med fördel ska ge bort till våra nära och kära.  Ord som ”släpp det”, ”det är ingen brådska” eller ”jag gör det åt dig” kan rädda någons dag. Eftersträvansvärd är den kärlek som sätter den andre fri och gör den enskilde stor.

Kommentera